Museum opent deuren voor basisscholieren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

WAGENINGEN - Museum De Casteelse Poort heeft de afgelopen maanden zijn deuren geopend voor de geschiedenislessen van basisschoolleerlingen uit Wageningen, zo meldt HoogenLaag.nl. De lessen gingen over de Tweede Wereldoorlog in de regio Wageningen.

Reden voor de activiteit vormde de vorig jaar geopende expositie ‘De vrede van Wageningen 1945'. Sinds september volgden ruim driehonderd leerlingen van acht basisscholen hun geschiedenisles in het museum.

De helft van de groep ging een evacuatiespel spelen om te ervaren wat het met je doet als je huis en haard plotseling moet verlaten. De kinderen moesten nadenken over wat ze in zo'n geval aan kleine dingen zouden meenemen.

De andere helft van de groep ging foto's bekijken van Wageningen vóór 1940. Daarna maakten zij opnamen van de huidige situatie. Zo kregen ze een beeld van de verwoesting die de oorlog met zich meebracht.

Tot slot kreeg de hele groep een video-interview te zien met verzetsman Henk Sijnja. Deze man was samen met anderen verantwoordelijk voor het laten verdwijnen van het plaatselijke bevolkingsregister.

Het project werd afgesloten met een of twee lessen op school. Alle betrokkenen spreken van een geslaagd project dat volgend jaar wordt voortgezet. Begin volgend jaar zullen nog eens acht basisscholen het museum bezoeken. Het gaat daarbij weer om ruim driehonderd scholieren. Met de opgedane ervaringen hopen de scholen en het museum dat het project kan uitgroeien tot een vast element in het basisonderwijs in Wageningen.

© Nationale Recreatiegids