Professionals enthousiast over muzikaal talent

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

GRONINGEN - In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 januari 2012 is de 26e editie van Eurosonic Noorderslag afgesloten. Gedurende vier dagen presenteerden 293 veelbelovende Europese acts en bands zich in Groningen aan een publiek van 33.000 muziekliefhebbers en professionals. Europa's belangrijkste conferentie en showcasefestival was dit jaar in een groot deel van Europa in de media te volgen.

Hoogtepunten festivals
Het festival presenteerde 293 acts en bands uit 26 verschillende Europese landen, waaronder 125 Nederlandse acts, die voornamelijk tijdens Noorderslag optraden. Ook dit jaar was er het gratis toegankelijke podium Eurosonic Air op de Grote Markt in Groningen. De EBBA Public Choice Award werd op donderdag uitgereikt aan Selah Sue. De Popprijs ging naar De Jeugd van Tegenwoordig.

Hoogtepunten conferentie
Uit het onderzoek "Music Crossing Borders", dat donderdag door de European Music Office in samenwerking met Eurosonic Noorderslag en Nielsen werd gepresenteerd, blijkt dat de Europese markt slecht toegankelijk is voor Europese muziek. Tegelijkertijd liet Eurosonic Noorderslag zien dat zowel de Europese als Nederlandse muziek kwalitatief van hoog niveau is.

Het evenement ging afgelopen woensdag van start met de uitreiking van twee Europese muziekprijzen: de European Border Breakers Awards (EBBA Awards) en European Festival Awards (EFA). Zaterdagmiddag maakte Buma Cultuur bekend dat de Nederlandse muziekexport in 2010 met 25 procent steeg ten opzichte van 2009.

Bezoekersaantallen
De compleet uitverkochte festivals Noorderslag en Eurosonic trokken dit jaar 33.000 bezoekers. Hiermee is het aantal bezoekers gelijk gebleven aan de editie in 2011. Met 3.150 conferentiedeelnemers was ook de voltallige Europese muziekindustrie in Groningen aanwezig. Het aantal journalisten en media verdubbelde ten opzichte van vorig jaar.

© Nationale Recreatiegids