Nieuwe directeur Tropenmuseum en theater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

AMSTERDAM - Per 1 januari 2012 is Peter Verdaasdonk benoemd als directeur voor het Tropenmuseum en het Tropentheater, onderdelen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Hij volgt Lejo Schenk op, die eind januari een punt achter zijn actieve loopbaan zet als directeur Tropenmuseum. Ook volgt hij Emiel Barendsen, directeur Tropentheater ad interim sinds de zomer, op. Barendsen blijft hoofd programmering.

Het komend jaar staat in het licht van het realiseren van samenwerkingsverbanden met andere instellingen. Ook moet er gezocht worden naar alternatieve financieringsmogelijkheden. Peter Verdaasdonk zal alles in het werk stellen om de toekomst van het Tropentheater en Tropenmuseum veilig te stellen.

Hij heeft ervaring met publieksgerichte activiteiten en richt zich daarbij meer op de commerciële kant. Jan Donner, voorzitter Raad van Bestuur: ‘Het wordt een bepalend jaar voor het KIT. Peter Verdaasdonk is een ervaren directeur met wie we vol vertrouwen de komende tijd tegemoet treden.'

Peter Verdaasdonk werkte voorheen als directeur bij Madurodam. Voor die tijd werkte hij onder meer als directeur bij Disneyland Parijs. Hij studeerde Frans en Geschiedenis, en volgde het advanced management program bij de Nyenrode Business Universiteit. Verdaasdonk start in januari: ‘Het Tropenmuseum en het Tropentheater zijn iconen in de etnografische culturele wereld. Ik kijk ernaar uit om met mijn nieuwe collega's het publiek te blijven verrassen.'

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen kreeg eind 2011 te horen vanaf 2013 geen rijkssubsidie meer te ontvangen voor de culturele afdelingen. Het KIT onderzoekt de mogelijkheden om zijn culturele activiteiten onder de financiering te brengen van het ministerie van OC&W.

© Nationale Recreatiegids