Rotterdamse tentoonstelling Jan van Eyck gaat door

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

ROTTERDAM (Novum) - De tentoonstelling over Jan van Eyck bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat door. In totaal werd de afgelopen maanden een half miljoen euro opgehaald. Het museum liet donderdag weten goede hoop te hebben dat de 1,3 miljoen euro kostende expositie zichzelf terugbetaalt. Daarmee lijkt de weg nu vrij om zeven van Van Eycks bijna zeshonderd jaar oude werken naar Rotterdam te halen.

Onder meer door de cultuurbezuinigingen en de crisis dreigde het museum niet genoeg geld bij elkaar te om de tentoonstelling te organiseren. De afgelopen maanden meldden zich de Turing Foundation en Robeco als sponsors voor De Weg naar Van Eyck. Een steunactie die het museum in november lanceerde onder particulieren leverde 75 duizend euro op.

Samen met het geld dat uit cultuurfondsen komt, zou het in totaal bijeengebrachte bedrag volgens het museum genoeg moeten zijn. De rest van de inkomsten moet dan komen van de verkoop van toegangskaarten en catalogi.

De tentoonstelling moet de kunst uit de late middeleeuwen belichten en de inspiratiebronnen van de schilder tonen in aanloop naar zijn meesterwerk Het Lam Gods, dat hij schilderde met zijn broer Hubert van Eyck. De hoge kosten zijn onder meer toe te schrijven aan de lange afstanden die de eeuwenoude werken moeten afleggen.

De Weg naar Van Eyck begint in oktober en duurt tot februari volgend jaar. Het museum heeft al laten weten dat het om een eenmalige expositie gaat.