SBM vertelt: 800 jaar historie in twaalf monumenten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

BERGEN OP ZOOM - Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) brengt dit jaar in het kader van 800 jaar stad, in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom, elke maand een monument onder de aandacht, te beginnen in januari met de Lourdeskerk.

Monumenten of gedeelten hiervan die gewoonlijk niet toegankelijk zijn worden eenmalig opengesteld voor bezichtiging. De gidsen van SBM geven daarbij graag uitleg over de historie.

Het monument van januari: de Lourdeskerk
21 en 22 januari wordt de onlangs gerestaureerde Lourdeskerk opengesteld. Tijdens de rondleidingen worden de waardevolle kerkschatten getoond én het dagboek van pastoor de Meulemeester, de eerste bouwpastoor van deze kerk.

Helaas beslaat het dagboek slechts een korte periode. De pastoor overleed op 35 jarige leeftijd. Bezienswaardig is ook de kersttriptiek van de kunstenaar Gerard Héman, speciaal dit weekend nog te zien. Ook zijn er nog enkele vaandels te bewonderen van bedevaarten uit de regio.

De architect van de Lourdeskerk is Jos Cuypers die na zijn studie ging samenwerken met zijn vader, Pierre Cuypers. Hij geniet landelijke bekendheid als architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en Kasteel Haarzuilens bij Utrecht.

De Lourdeskerk met de indrukwekkende twaalfkantige koepel heeft inmiddels de status van Rijksmonument.

© Nationale Recreatiegids

Foto: gemeente Bergen op Zoom