Aangrijpende blik achter de gevangenismuur

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

GRONINGEN - Wereldwijd zijn gevangenissen een ‘thuis' voor meer dan 9 miljoen mensen, en hun aantal zal in de komende decennia alleen maar toenemen. Maar wat willen onze verschillende samenlevingen bereiken met het massaal opsluiten van overtreders? Met Cruel and Unusual presenteert de Noorderlicht Fotogalerie van 18 februari tot en met 1 april onverwachte, veelzeggende fotografie over het leven achter tralies.

Voor deze tentoonstelling hebben gastcuratoren Hester Keijser en Pete Brook werk bijeengebracht van elf fotografes waarvan een groot deel niet eerder in Europa te zien is geweest. Bij de expositie geeft Noorderlicht ter verdieping een krant uit met artikelen, interviews en extra fotomateriaal. Andrea Stultiens verzorgt de opening op 17 februari.

Cruel and Unusual toont hoe het gevangeniswezen in beeld wordt gebracht, en hoe die beelden gecreëerd, gedistribueerd en geconsumeerd worden. Hoe komt de burger, belastingbetaler én medemens tot een begrip van het leven in de gevangenis op basis van al dan niet gepolitiseerde informatie?

Cruel and Unusual werpt een verrassende en soms onthutsende kijk achter verschillende gevangenismuren in de wereld. Elke fotografe confronteert de kijker op haar eigen manier met de vraag hoe de huidige praktijk van massale opsluiting van overtreders ons veranderende gevoel voor fatsoen en rechtvaardigheid weerspiegelt.

© Nationale Recreatiegids