Bijdrage loterij voor Frans Hals Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

HAARLEM - De BankGiro Loterij heeft tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala het Frans Hals Museum in Haarlem een grootse bijdrage gegeven voor de realisatie van Frans Hals - het mysterie achter de meesterschilder. Het museum beheert een grote collectie schilderijen van Frans Hals.Maar tot op heden wordt het verhaal over de Haarlemse schilder in het museum onvoldoende verteld.

Een vernieuwende multimediale presentatie neemt het publiek mee in het verhaal en de tijd van de schilder. Met behulp van zes beamers en 200 projectieschermen wil het museum in een doorlopend beeldverhaal laten zien hoe bijzonder Frans Hals was en ervoor zorgen dat de bezoekers op een andere manier - indringender, met meer kennis en begrip - naar de schilderijen in het museum kunnen kijken.

Met de bijdrage van de BankGiro Loterij kan het museum de ruimte volledig verbouwen en inrichten. De opening zal plaatsvinden in het Frans Hals Jaar 2013, het jaar dat het museum honderd jaar bestaat. Het Frans Hals Museum ontvangt sinds 2009 jaarlijks 200.000 euro van de Bank Giro Loterij waarmee diverse projecten als restauraties en nieuwe aankopen kunnen worden gefinancierd.

De opbrengst van de BankGiro Loterij steeg in 2011 naar ruim 128 miljoen euro. De helft hiervan - 64 miljoen euro - is bestemd voor cultuur en cultureel erfgoed in Nederland. Dit is de grootste bijdrage die de deelnemers van de cultuurloterij tot nu toe hebben gegeven aan cultuur.

Maandag 6 februari maakte de BankGiro Loterij tijdens haar feestelijke Goed Geld Gala bekend onder welke culturele instellingen zij dit recordbedrag verdeelt. In totaal namen 58 organisaties een cheque voor meerjarige of eenmalige steun in ontvangst.

© Nationale Recreatiegids