Boijmans on tour in Istanbul en Parijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

ROTTERDAM - Dit voorjaar openen twee tentoonstellingen van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen in het buitenland. Vanaf 16 februari presenteert Istanbul Modern een grote collectie tentoonstelling ‘La La La Human Steps' en vanaf 1 maart is een selectie hedendaagse surreële tekeningen te zien in het Institut Néerlandais in Parijs.

Beide instituten nodigden het museum uit om een tentoonstelling te maken samengesteld uit de eigen collectie. ‘La La La Human Steps' toont werken van 28 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars rondom het thema Human Encounters. De Parijzenaren kunnen genieten van tekeningen van 17 hedendaagse kunstenaars die in de surreële traditie werken. Bijna alle werken in beide tentoonstellingen zijn in de afgelopen acht jaar verzameld door Museum Boijmans Van Beuningen.

La La La Human Steps
Vanaf 16 februari presenteert Museum Boijmans Van Beuningen in Istanbul een tentoonstelling van kunstenaars waarvan de werken zich in historische, persoonlijke of maatschappelijke zin verhouden tot het mensbeeld. Hierin staan onderwerpen centraal als verlangen, nieuwsgierigheid, falen, wanhoop, verraad en confrontaties.

Close encounters
De ontmoeting, Human Encounters, is een belangrijk thema in de (kunst)geschiedenis. ‘La La La Human Steps' is samengesteld rondom drie soorten ontmoetingen. Encounters in History toont de historische basis, met onder meer 16de eeuwse fantasieprenten van Turken uit het Ottomaanse Rijk. In Personal Encounters is een serie werken ondergebracht waarin de mens wordt geconfronteerd met zijn eigen ik en waarin La Condition Humaine centraal staat.

© Nationale Recreatiegids

Foto: Hans Wilschut