Voorbereiding nieuwbouw NCB Naturalis van start

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

LEIDEN - NCB Naturalis is gestart met de voorbereidingen van nieuwbouw naast het bestaande museumgebouw aan de Darwinweg in Leiden. De nieuwbouw zal plaats bieden aan nieuwe kantoren, laboratoria en collectiedepots. Daarnaast wordt ook het huidige museumgebouw opnieuw ingericht. Daartoe zal het museum naar verwachting in 2016 zijn deuren sluiten voor het publiek om in 2017 weer open te gaan

De behoefte aan nieuwbouw is een gevolg van het samengaan van museum Naturalis met drie universitaire instituten, te weten het Zoölogisch Museum Amsterdam en de twee vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland te Leiden en Wageningen, waarbij de collecties en alle medewerkers op de locatie van Naturalis in Leiden worden gehuisvest.

Ten opzichte van de huidige situatie groeit het aantal te accommoderen medewerkers van 130 naar 250 en het aantal objecten in de collectie van 15 miljoen naar 37 miljoen. De nieuwbouw is een onderdeel van een ruimer huisvestingsplan, waarbij ook de bestaande panden zullen worden heringericht om een optimale accommodatie te realiseren.

Het grootste deel van de collectie is en wordt ondergebracht in de magazijntoren aan de Darwinweg en in het collectiegebouw aan de Raamsteeg te Leiden. De nieuwbouw zal onder meer voorzien in huisvesting van de botanische collectie.

Verder zijn extra kantoorwerkplekken gepland en zullen ook nieuwe laboratoriumfaciliteiten er een plek vinden. De nieuwbouw omvat een uitbreiding van het huidige gebouw met ongeveer 10.000 m2.

© Nationale Recreatiegids