Satellieten in Museon

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min

DEN HAAG - Vanaf 24 februari 2012 is in het Museon de expositie 'Satellieten, ver weg - toch dichtbij' te zien. Deze tentoonstelling maakt duidelijk wat de belangrijkste toepassingsgebieden van satellieten zijn en wat er bij komt kijken om satellieten in de lucht te kunnen houden. De expositie wordt geopend op donderdag 23 februari aanstaande om 17.00 uur door Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag.

De bezoeker beleeft de tentoonstelling vanuit een nagebootst ruimtestation. Daarbuiten is de ruimte, het decor van oneindigheid waarin het station zich bevindt. Men kan verschillende tentoonstellingsonderdelen in de satelliet-setting in werking stellen en er wordt uitgelegd hoe een satelliet in elkaar zit. De expositie toont de werking van de lanceerraket Ariane en laat zien in welke banen satellieten terecht komen

André Kuipers
In december 2011 is de Nederlandse Astronaut André Kuipers naar het International Space Station ISS gereisd. Dit ruimtestation is de grootste satelliet ooit die permanent wordt bewoond door een zestal astronauten. Aan boord worden wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Een aantal van deze experimenten wordt, in een film met André Kuipers - waar hij de bezoeker in het ISS rondleidt, verklaard.

Toepassingen
Televisiesatellieten, satelliettelefoons, GPS-satellieten en satellietschotels. Dit zijn veel gehoorde begrippen, maar hoe werken ze? Door middel van interactieve opstellingen kom je het te weten. Het belang van satellieten ten aanzien van het signaleren en volgen van actuele gebeurtenissen is onvoorstelbaar groot. Hoe onderscheid je bijvoorbeeld een wolk van een vulkaanuitbarsting? Hebben legertanks zich verplaatst, wat is de schade van een tsunami en waarheen verplaatst zich een gevaarlijke orkaan?

Satellieten helpen bij het geven van antwoorden. Ook milieurampen en het smelten van de ijskappen op de Polen worden in kaart gebracht met behulp van satellieten. Vanuit satellieten richten sterrenkundigen hun
automatische telescopen op de sterren. Inmiddels heeft bijvoorbeeld de Hubble ruimtetelescoop een schat aan informatie opgeleverd.

Geschiedenis
Ook de historische ontwikkeling van satellieten komt op een originele manier aan de orde. De historische opstelling toont een groot aantal voorbeelden van onderwerpen die met satellieten te maken hebben: bijvoorbeeld de ontwikkeling van raketten, de impact van de V2 op het verloop van de Tweede Wereldoorlog, de spionageraketten uit de Koude Oorlog, de ruimtehond Laika en de beroemde Explorer satelliet.

Samenwerking
'Satellieten, ver weg - toch dichtbij' is tot stand gekomen in samenwerking met ANWB, DARE, Gemeente Den Haag, NERO, Saudi Aramco, TNO innovation for life en TU Delft.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

© Nationale Recreatiegids