Discount Body Parts

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

HAARLEM - De Hallen Haarlem presenteert van 16 maart tot en met 3 juni 2012 de eerste Nederlandse museumtentoonstelling van Charles Atlas. Deze filmmaker en videokunstenaar uit New York maakte in de jaren '70 deel uit van de eerste generatie kunstenaars die op zoek gingen naar de artistieke mogelijkheden van het nieuwe medium video.

Atlas' oeuvre beweegt zich tussen de disciplines performance, dans en beeldende kunst. Hij werkte veelvuldig samen met de beroemde danser/choreograaf Merce Cunningham. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is een ruimtevullende video-installatie met beelden van Cunningham, wiens dansgezelschap op 31 december 2011 zijn laatste optreden gaf.

In zijn tentoonstelling in De Hallen Haarlem laat Charles Atlas (St. Louis, Missouri, VS, 1949) een aantal belangrijke onderdelen van zijn werk aan bod komen. Zo staat in een grote video-installatie de samenwerking met Merce Cunningham (1919-2009) centraal, met wie hij in de jaren '70 de zogeheten mediadance ontwikkelde.

Dit was een manier van filmen waarbij de camera niet zoals gebruikelijk toegepast werd als statisch registratie-instrument, maar waarbij de camera actief onderdeel werd van de choreografie. Ook improvisatie en remixing kenmerken zijn werkwijze. Zo gebruikt hij zijn rijke beeldarchief om steeds weer nieuwe montages en beeldcombinaties te maken. De video-installaties in het museum zijn alle drie nieuwe bewerkingen van bestaande films, video's en installaties.

© Nationale Recreatiegids