Nieuwe vorm van Haagse Toneelalliantie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

DEN HAAG - Het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui hebben hun krachten gebundeld in het nieuwe Kunstenplan 2013-2016 en vormen de Toneelalliantie. De Haagse theaterinstellingen gaan intensief samenwerken op het gebied van educatie en talentontwikkeling. Variatie en afstemming in toneelaanbod krijgt een grote rol. Dit moet leiden tot een stijging van 15 procent meer bezoekers in 2013.

Educatie: projectbureau
Uniek is de oprichting van een gezamenlijk projectbureau op het gebied van educatie, dat een brug slaat van de drie theaterinstellingen naar het onderwijs. Hiermee verwacht de Toneelalliantie vanaf 2013 jaarlijks 25.000 jeugd, jongeren en studenten te bereiken.

Talentontwikkeling
De Toneelalliantie zal het makersklimaat in Den Haag versterken. Het biedt jonge theatermakers talentontwikkeling door een intensief en meerjarig opleidingstraject en speeluren op de Haagse podia.

Programmering
Door de samenwerking op het gebied van programmering zal het (inter)nationale toneelaanbod in Den Haag beter op elkaar aansluiten. De bindende factor is het Nationale Toneel die de grote zaalvoorstellingen in de Koninklijke Schouwburg blijft spelen en terug keert met de kleine zaalvoorstellingen in Theater aan het Spui. 

Cultureel ondernemerschap
Om al deze ambities te realiseren moet er geïnvesteerd worden. De drie organisaties blijven zelfstandig voortbestaan, maar zullen in de komende kunstenplanperiode aan te 'achterkant' diensten gaan integreren.

© Nationale Recreatiegids