Anne Frank Huis favoriet, reputatie musea slechter

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt het best gewaardeerd van alle culturele instellingen in Nederland. De reputatie van de museumsector als geheel is de afgelopen jaren wel 'fors' verslechterd, stelt adviesbureau Hendrik Beerda op basis van een tweejaarlijks onderzoek naar de cultuursector.

De afgelopen twee jaar verdwenen vijf musea van de ranglijst met meest gewaardeerde aanbieders van cultuur. Onder hen waren het Mauritshuis in Den Haag, Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De bekendste cultuuraanbieders na het Anne Frank Huis zijn Ahoy Rotterdam, bioscoopketen Pathé en Madame Tussauds Amsterdam. Veertig procent van de bekendste culturele organisaties, zoals het Rijksmuseum en de Heineken Music Hall, is in Amsterdam gevestigd.

Van de festivals staan Pinkpop, North Sea Jazz Festival en Lowlands het hoogst aangeschreven. Van de podia zijn het nieuwe Delamar Theater en De Kleine Komedie in Amsterdam volgens Hendrik Beerda 'opvallende nieuwkomers'. Na de Ahoy hebben podia Heineken Music Hall en Koninklijk Theater Carré de beste reputatie.

Het adviesbureau maakte de resultaten van het onderzoek onder drieduizend respondenten dinsdag bekend. Daaruit bleek ook dat Toneelgroep Amsterdam in aanzien steeg als zogeheten 'cultuurmerk'. Ontwerpers Frans Molenaar en Viktor & Rolf zijn samen met Anton Corbijn de bekendste kunstenaars.