Londens onderkomen Van Gogh brengt zeven ton op

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

LONDEN (Novum) - Het huis in Londen waar Vincent van Gogh van 1873 tot 1874 een kamer huurde is dinsdag verkocht op een veiling. De vraagprijs was omgerekend 569 duizend euro. Het pand in Stockwell, in het zuidwesten van de Britse hoofdstad, bracht uiteindelijk 677 duizend euro op, meldt vastgoedbedrijf Savills.

De koper is een groot liefhebber van Van Gogh, liet een woordvoerder van Savills weten. "Hij had het huis voor de veiling niet bezocht. De nieuwe eigenaar wil het binnen de familie houden."

Het gebouw op 87 Hackford Road verkeert in redelijk slechte staat, maar in de kamer op de bovenste, derde verdieping staat nog steeds de oude kachel die Van Gogh moet hebben gebruikt om zich warm te houden. Het dak en de keuken zijn nodig aan vernieuwing toe.

Van Gogh werkte in 1873 bij de Londense vestiging van kunsthandel Goupil & Cie. Hij bezocht er de musea en galeries met werk van onder meer Jules Breton. De toekomstige schilder, toen 20 jaar oud, maakte ook een schets van Hackford Road waar ook nummer 87 op is te zien. De tekening zit nu in de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam.