Goddelijk en Griezelig - Het Geheim van de Slang

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

BERG EN DAL - Wat hebben Paul Gauguin en Nastassja Kinski met elkaar gemeen? Wat is de relatie tussen een sarcofaagdeksel en een voorouderfiguur uit Nieuw-Guinea? En wat verbindt veertigduizend jaar oude grotkunst in Botswana met een Peruaanse sjamaan? De antwoorden op deze vragen ontdekken de bezoekers van de tentoonstelling 'Goddelijk en Griezelig - Het Geheim van de Slang' die vanaf 8 april aanstaande  in het Afrika Museum in Berg en Dal (bij Nijmegen) te zien is.

Van de prehistorie tot het hier en nu, van indrukwekkende installaties tot objecten van een paar centimeter: de tentoonstelling Goddelijk en Griezelig toont werken van kunstenaars uit alle tijden en culturen in een breed scala aan slangenvoorstellingen. Geen dier speelt mondiaal zo'n prominente rol in mythologie en beeldende kunst als de slang. Gevreesd en vereerd, de slang is alomtegenwoordig.

In de mode van 2012 wordt zelfs gesproken van 'het jaar van de slang'. Vanwaar toch die fascinatie van de mens voor een dier dat dodelijk giftig kan zijn en bedreigend overkomt? De slang staat in de bijbel bekend als de incarnatie van het kwaad, maar in het logo van apothekers, huisartsen en ziekenhuizen heeft ze juist een positieve betekenis.

Wat is het geheim van de slang? Op die vraag probeert de tentoonstelling een antwoord te geven. Voor het eerst worden objecten uit diverse culturen en tijden bijeengebracht in een verhaal dat zowel de etappen in het leven van mens en dier volgt als de diverse verschijningsvormen van de slang in de beeldende kunst.

Topstukken als het beroemde schilderij Lilith van John Collier naast eigentijdse tekeningen van Iris van Dongen, een verchroomde Adam en Eva als skelet door John Breed naast een installatie met verlichte beelden van de Haïtiaanse kunstenaar Edouard Duval Carrié, slangenstoelen ontworpen door Niki de Saint Phalle naast slangenzetels van Afrikaanse koningen, sieraden en tientallen magische slangenobjecten. De tentoonstelling verrast door ogenschijnlijk vreemde combinaties. De slang verbindt heden en verleden, westers en niet-westers.

© Nationale Recreatiegids