SprookjesBeelden aan Zee boulevard Scheveningen officieel geopend

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min

DEN HAAG - Woensdag 4 april heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, in hetbijzijn van kunstenaar Tom Otterness en 116 leerlingen van de Willem deZwijgerschool in Den Haag, 'SprookjesBeelden aan Zee' heropend.

Na een afwezigheid van twee en een half jaar zijn de 23 sprookjesbeelden van deAmerikaanse beeldhouwer Tom Otterness weer teruggeplaatst op de boulevard. De vernieuwde Sprookjestuin is onderdeel van de omvangrijke vernieuwing van de Scheveningse boulevard, ontworpen door de architect Manuel de Solà-Morales. SprookjesBeelden aan Zee maakt deel uit van de collectie van museum Beelden aan Zee en is dag en nacht gratis toegankelijk. 

"Een betoverend geheel met de kinderen en de kunstenaar erbij, een groot sprookje", aldus burgemeester van Aartsen over de opening. De bronzen beelden van de Amerikaanse kunstenaar Tom Otterness zijn geïnspireerd door wereldberoemde sprookjes en zeelegendes. "

Fantastisch dat een hele nieuwe generatie van de beelden kan genieten", aldus Tom Otterness. Zo zijn bekende sprookjesfiguren te zien als Geppetto en Pinocchio, Hans en Grietje en ligt een aangespoeldeGulliver naast de Kikkerprins. Het grootste beeld, de Haringeter (hoogte 12 meter), is geïnspireerd door de vissersplaats Scheveningen. De cartooneske stijl van Tom Otterness maakt hem internationaal een uniek beeldhouwer. 

Naast verschillende museale en particuliere collecties, is het werk van Otterness vooral bekend door opstelling in de openbare ruimte, in de New Yorkse metrostations, op Times Square en in de omgeving van Battery Park. Dit laatste werk, getiteld The Real World, is een installatie van mens- en dierfiguren in een beeldentuin.

Zijn werk voor de openbare ruimte hebben de stichters van museum Beeldenaan Zee, Theo en Lida Scholten, doen besluiten hem de opdracht te verstrekken voor een beeldentuin op de boulevard die voor jong en oud aantrekkelijk is. Otterness wordt verzameld in grote internationale collecties (MOMA New York, Lehmbruck Duisburg). 

Museum Beelden aan Zee is volledig gericht op moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. Aan het museum is een onderzoekscentrum verbonden met denaam Het Sculptuurinstituut. Beiden zijn gevestigd in een bijzonder gebouw van architect Wim Quist in de duinen van Scheveningen. Het museumis opgericht door het verzamelaarsechtpaar Scholten-Miltenburg in 1994.Directeur van zowel het museum als het Sculptuurinstituut is dr. J.B.J.Teeuwisse.

© Nationale Recreatiegids