Operadagen Rotterdam tussen droom en daad

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

ROTTERDAM (ANP) - Droom & daad is dit jaar het thema van de zevende editie van de Operadagen in Rotterdam. Deze wordt gehouden van 25 mei tot en met 3 juni op verschillende locaties in de stad. Festivalgast is mezzosopraan Magdalena Kozenà. De Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege opent de Operadagen.

Net als vorig jaar biedt het programma de zwaardere operastukken, maar ook de lichtere familievoorstellingen en alles wat daartussen zit. De Rotterdamse Schouwburg is opnieuw het kloppend hart van het festival. Naast voorstellingen zijn er ook debatten en concerten.

Opnieuw staat Ome Willem van Edwin Rutte geprogrammeerd voor de kinderen. Hij geeft zondag 27 mei voor de tweede keer zijn hilarische visie op opera, samen met de jonge zangers van Opera Studio Nederland.Het thema voor de Operadagen heeft alles te maken met de steeds kleiner wordende speelruimte van de kunsten.

,,Dan is de behoefte om te dromen groot’’, zegt artistiek leider Guy Coolen. ,,Geen samenleving die zonder verbeeldingskracht kan voortbestaan. Dromen zetten aan tot daden; zij inspireren mensen tot het veranderen en verbeteren van hun eigen leefwereld.’’

In dat programma zitten wat dat betreft niet alleen de mooie dromen, maar maakt het publiek ook kennis met de nachtmerrie van bijvoorbeeld acteursgroep Wunderbaum op het Schouwburgplein. Het spookhuis der geschiedenis, zoals de voorstelling heet, is een theateropera over de gruwelen van de moderne geschiedenis.

Gerardjan Rijnders schreef de tekst voor deze productie.Festivalgast Magdalena Kozená speelt de hoofdrol in Ravels sprookjesachtige L'Enfant et les sortilèges met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast komen ook de Franse alt Nathalie Stutzmann en de Duitse bariton Dietrich Henschel naar Rotterdam.

In het kader van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije wordt de opera Mevlana opgevoerd. Daarin wordt het levensverhaal van de van oorsprong Perzische dichter, denker en mysticus Jelaladin Rumi verteld.