Talking Film in Stedelijk Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum Amsterdam en de Ateliers presenteren op 26 april het filmprogramma Stedelijk @ De Ateliers: Talking Film, met filmmaker en kunstenaar Pierre Bismuth en curator Raimundas Malašauskas.

Een aantal films wordt deels vertoond, waaronder Eternal Sunshine of the Spotless Mind (waarvoor Bismuth in 2005 samen met Michael Gondry en Charlie Kaufman een Oscar voor beste scenario ontving), The All Seeing Eye en The Jungle Book Project. Bismuth en Malašauskas zijn verbonden als gastdocent aan de Ateliers. 

De in Frankrijk geborenBismuth (1963) is een van belangrijkste conceptuele kunstenaars van ditmoment. Zijn werk vormt een technisch en esthetisch consistent oeuvre met onder meer films, installaties, foto's en video's. Bismuth gebruikt kunst als instrument om onze perceptie van de werkelijkheid te bestuderen.

Zijn werk getuigt van de nodige humor, morrelt aan conventies en laat de kijker zelf nog eens kritisch nadenken, zelfs oog in oog met objecten waarvan duidelijk is wat ze betekenen. Raimundas Malasauskas, geboren in Vilnius, Litouwen, is curator en schrijver.

Van 1995 tot 2006 werkte hij bij Contemporary Art Centre (CAC) in Vilnius en produceerde hij de wekelijkse show CAC TV, een experimentele verbinding tussen commerciële televisie en hedendaagse kunst. In 2007 en 2008 was hij gastcurator bij California College of the Arts in San Francisco, en tot voor kort curator-at-large bij Artists Space in New York.

© Nationale Recreatiegids