Komedie Shakespeare had coauteur

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De komedie Eind Goed, Al Goed van William Shakespeare is medegeschreven door een tweede persoon. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oxford tegen de Britse omroep BBC.

De coauteur van het toneelstuk zou Thomas Middleton zijn, een tijdgenoot van Shakespeare die eveneens toonaangevende komedies en tragedies heeft voortgebracht. Middletons coauteurschap zou de stijlverschillen en inconsistenties in het stuk verklaren, die er eerder al voor zorgden dat het als 'probleemstuk' werd bestempeld.

De onderzoekers analyseerden het vocabulaire, het rijm, de stijl en de grammatica van Eind Goed, Al Goed. "Het beeld dat ontstaat, is er een van veel meer samenwerking", zei hoogleraar Laurie Maguire tegen de BBC. Schrijvers werkten wel vaker samen, meent ze. "We moeten het meer zien als een filmstudio met een team schrijvers."

Samenwerking tussen schrijvers in de tijd van Shakespeare, in de tweede helft van de zestiende en aan het begin van de zeventiende eeuw, was niet onbekend. Dat de grote Shakespeare echter ook coauteurs zou hebben gehad, was volgens Maguire enigszins een taboe.

De onderzoeker zegt 'zeer overtuigd' te zijn dat ook Shakespeare een helpende hand heeft gehad bij het schrijven van Eind Goed, Al Goed.