Slot Loevestein wil open blijven voor publiek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

ZALTBOMMEL (Novum) - Slot Loevestein wil toegankelijk blijven voor publiek. Het museum sprak die ambitie dinsdag uit, ondanks het negatieve subsidieadvies van de Raad voor Cultuur.

Als het aan de adviescommissie ligt, krijgt het museum alleen nog geld voor beheer en behoud van de collectie. Dat zou kunnen betekenen dat het kasteel zijn museale functie verliest.

Directeur Ien Stijns laat weten dat het negatieve bericht van de raad onverwacht kwam. Ze zegt dat staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra (VVD) vorig jaar nog enthousiast was over onder meer het cultureel ondernemerschap van het museum.

De raad vindt dat de kwaliteit van Slot Loevestein vooral ligt in de monumentale waarde van het slot, en niet de museale waarde. Daarnaast zou de collectie niet uniek of van essentieel belang zijn. Stijns is het daar pertinent mee oneens. "Het is onbegrijpelijk dat de Raad voor Cultuur het belang hiervan niet inziet", reageert zij.

De museumdirecteur heeft inmiddels contact gehad met het ministerie van OCW. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft al laten weten het advies van de cultuurraad grotendeels over te nemen.

"We beraden ons op de toekomst, maar het uitgangspunt is vooralsnog dat we toegankelijk blijven voor ons publiek", zegt Stijns. Hoe Stijns dat wil bereiken, is nog niet bekend.