Stedelijk Museum Amsterdam niet open op maandag

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Het Stedelijk Museum Amsterdam blijft na de heropening in september elke maandag gesloten. De bezuinigingsronde in de stad is daar een belangrijke reden voor, bevestigt een woordvoerder dinsdag. De maatregel zou het museum veel geld besparen.

Het museum sluit met de maandagsluiting aan bij het eveneens door besparingen getroffen Tropenmuseum, maar wijkt af van de andere attracties aan het Museumplein. Zowel het Rijksmuseum als het Van Gogh Museum is aan het begin van de werkweek gewoon open.

Het Stedelijk Museum moet, als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt, vier miljoen euro bezuinigen. In plaats van de gevraagde 15,5 miljoen euro zou het museum volgens de raad, die cultuurwethouder Carolien Gehrels adviseert, 11,6 miljoen euro moeten krijgen.

De directie van het museum zegt juist twee miljoen euro meer nodig te hebben dan nu, om de hogere huisvestingslasten na de verbouwing te kunnen betalen. Die kosten horen volgens het museum eigenlijk bij de gemeente, die eigenaar is van het gebouw. De gemeente laat onderzoek doen naar de exploitatie van het vernieuwde pand.

Het museum, dat sinds 2003 lange tijd gesloten is geweest voor een ingrijpende verbouwing, gaat op 23 september open. Het is twee keer zo groot als voorheen.