Hogere straffen voor helen geroofde kunst

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

DEN BOSCH (Novum) - De helers van geroofde kunst uit het Frans Hals Museum in Haarlem hebben in hoger beroep hogere straffen gekregen. Een verdachte werd donderdag veroordeeld tot vier jaar cel. Twee medeverdachten, een vader en zoon, kregen donderdag van het gerechtshof in Den Bosch beiden drie jaar en negen maanden opgelegd.

De rechtbank in Den Bosch had de drie tot 674 dagen en twee keer anderhalf jaar cel veroordeeld. Justitie was onder meer vanwege de strafvermindering van 25 procent die de rechtbank had opgelegd in beroep gegaan. Het OM had 3,5 jaar cel tegen twee verdachten geƫist en wilde de derde verdachte veertig maanden achter de tralies hebben.

De strafvermindering was het gevolg van een juridische fout van het OM, dat had verzuimd opnamen van gesprekken van de verdachten te vernietigen. Overigens hadden ook de verdachten beroep aangetekend.

De mannen stonden onder meer terecht voor de heling van vijf kunstwerken uit het museum in Haarlem, tien jaar geleden en voor witwassen. In 2008 werden de schilderijen teruggevonden nadat de politie een undercoveragent had ingezet. De agent betaalde een miljoen euro voor de werken. Kort daarna werden de verdachten aangehouden.

"Puur om geldelijk gewin is een aantal schilderijen van Hollandse meesters, onderdeel van ons nationale culturele erfgoed, aan de man gebracht", stelde de advocaat-generaal tijdens het hoger beroep. De dieven hadden daarbij geen 'ontzag of inzicht in wat die schilderijen voor Nederland betekenen'.

Ruim achthonderdduizend euro wordt nog altijd vermist.