Wasknijper en sleutel in collectie Openluchtmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

ARNHEM  (Novum) - De wasknijper en huissleutel worden opgenomen in de jaarcollectie van het Nederlandse Openluchtmuseum. Ook worden een waveboard, gourmetstel, spaarlamp, spellinggids, foto, een koffiezetapparaat, wegenkaart en de cd 21 van de Britse zangeres Adele bewaard. Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt.

Het museum verzamelt ieder jaar tien objecten die in de toekomst vermoedelijk verdwijnen en die bewaard moeten blijven. Dit jaar mocht voor het eerst het publiek meestemmen uit een selectie van vijftig voorwerpen, die een jury had samengesteld. In totaal kwamen vierduizend stemmen binnen.

Tot nu toe beslisten de conservatoren altijd welke voorwerpen werden opgenomen in de collectie. Directeur Pieter-Matthijs Gijsbers noemt de uitslag 'inspirerend'. "We vroegen mensen nu om mee te denken over de toekomst. Een heel moeilijke opdracht waar trendwatchers zich op stukbijten", zegt hij in een reactie.

Volgens een woordvoerder hadden mensen verschillende motieven voor het nomineren van hun object. Zo denken de stemmers dat de huissleutel uiteindelijk plaatsmaakt voor een irisscan en de wegenkaart voor een navigatiesysteem. De zegsvrouw denkt dat bepaalde objecten zoals de wasknijper nooit verdwijnen. "Maar dit keer wilden we expliciet naar hetpubliek luisteren."