Groningen investeert extra in cultuur

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

GRONINGEN (Novum) - De gemeente Groningen stelt twee miljoen euro extra beschikbaar voor kunst en cultuur in de stad. De gemeente hoopt culturele instellingen zo de tijd te geven om 'professioneler en ondernemender' te worden, zo staat in het concept van de cultuurnota die het college woensdag presenteerde.

"Waar rijk en provincie fors bezuinigen op kunst en cultuur wil de gemeente Groningen voor de kracht van cultuur blijven staan", zo staat in het plan te lezen. "Wij verwachten van instellingen die wij geld geven dat ze er een maatschappelijke prestatie tegenover zettten", licht cultuurwethouder Ton Schroor toe.

De cultuurnota kent echter ook slachtoffers. Kruithuis, een klein theater in het centrum, wordt gesloten. "We hebben het geld niet om te renoveren", zegt Schoor. Ook de jeugdtheatergezelschappen in de stad moeten er aan geloven. Zij krijgen geen geld meer.

Het Grand Theatre op de Grote Markt moet komen met een plan voor samenwerking met andere podiuminstellingen in de stad. "Ze moeten samenwerken", zegt Schroor. "Als dat niet gebeurt, hebben ze een probleem." Het Groninger Museum en De Oosterpoort en Stadsschouwburg worden zo veel mogelijk ontzien.