Stedelijk Museum restaureert publiekslievelingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - Het Stedelijk Museum in Amsterdam is bezig met de restauratie van een aantal kunstwerken. Het gaat om werken die volgens het museum publiekslievelingen zijn, zoals Edward Kienholz' The Beanery uit 1965.

Het schilderij, dat voor de verbouwing deel uitmaakte van de permanente opstelling in het museum, kon volgens het museum nu pas voor het eerst ingrijpend gerestaureerd worden. Het herstel is een complexe zaak. Zo gebruikte Kienholz vloeibare kunsthars, die altijd plakkerig is gebleven en daardoor stof en vuil aantrok.

Het kunstwerk van Kienholz valt niet alleen op door de vormgeving, maar ook door de geur. De kunstenaar maakte een geurrecept van ranzig vet, urine, mottenballen, bier en sigarettenas om een typische cafégeur tot stand te brengen. Restauratoren maken het mengsel nog steeds, maar gebruiken nu om hygiënische redenen ammonia in plaats van urine.

The Beanery is vanaf de heropening op 23 september weer in het museum te zien. Het Stedelijk Museum is sinds 2003 gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Het is twee keer zo groot als voorheen en wil een half miljoen bezoekers per jaar trekken.