Welshe schrijfster wint Britse debuutprijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De Welshe schrijfster Grace McCleen heeft donderdagavond de Desmond Elliott Prize gekregen. Ze werd bekroond voor haar roman The Land of Decoration. Aan de prijs voor het beste Engelstalige fictiedebuut dat in Groot-Brittannië is verschenen, is een bedrag van tienduizend pond, omgerekend ruim twaalfduizend euro, verbonden.

Het boek is volgens de jury 'niet vergelijkbaar met wat u ooit gelezen hebt'. Ze prezen het originele taalgebruik en de ideeën waarmee McCleen het verhaal vertelt van het leven van een jong meisje in een christelijke sekte die denkt dat de laatste dagen van de mens zijn aangebroken.

"The Land of Decoration is een roman die de lezer met alarmerende schielijkheid kan ontroeren en doen lachen", schrijft een jurylid. "Grace McCleens stijl sprankelt van de beeldspraak en ideeën, en ze gebruikt die om een verhaal te vertellen dat tegelijkertijd gelaagd en ongelooflijk aangrijpend is."

Net als het meisje in haar roman groeide de schrijfster op in een fundamentalistische christelijke sekte in Wales. Ze studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford en is nu bezig met twee andere boeken. Daarna wil ze een schrijfpauze inlassen om zich te concentreren op aan haar muziek.