Vier jeugdgezelschappen slaan handen ineen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

SITTARD (Novum) - Vier jeugdgezelschappen, verspreid van Edam tot Sittard, zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Ze gaan om de beurt in elkaars theater spelen. De organisaties willen zo bereiken dat basisschoolleerlingen in buitengebieden en achterstandswijken kennis blijven maken met verschillende theaterdisciplines.

Holland Opera uit Amersfoort, dansgezelschap De Stilte uit Breda en theatergezelschappen Het Laagland uit Sittard en Het Houten Huis uit Edam gaan samenwerken onder de gedeelde noemer Klasse Uitje. In eerste instantie gaat het om een twee jaar durende pilot.

De gezelschappen anticiperen met het project op het teruglopende aanbod van jeugdtheater bij basisscholen. Na volgend jaar gaat dat met zestig procent achteruit, zegt leidinggevende van De Stilte Jan Baanstra maandag. "Buiten de Randstad wordt de situatie het ergst. Wij wilden daar wat aan doen. Alle vier de theaters hebben een eigen theater en een eigen netwerk bij scholen waar wij mee samenwerken."

"De bedoeling is het eerste jaar drie voorstellingen per gezelschap per regio te organiseren", licht Baanstra toe. De 48 voorstellingen moeten 3200 basisschoolkinderen bereiken. Vrije voorstellingen in elke stad moeten nog zo'n vijftienhonderd bezoekers trekken.

In het tweede jaar moeten nog meer kinderen bereikt worden. Het samenwerkingsverband zoekt daartoe wel nog een theatergezelschap in het noorden van het land om mee samen te werken. De pilot moet ongeveer een ton gaan kosten. De eerste voorstelling vindt plaats op 31 januari.