Ook Beatrix treurt om verlies Komrij

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DEN HAAG (Novum) - Koningin Beatrix heeft haar deelneming betuigd aan de partner van Gerrit Komrij, Charles Hofman. Ze heeft hem een condoleancetelegram gestuurd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag.

Ze schrijft in het bericht dat 'Nederland in hem een groot dichter heeft verloren'. Komrij, gevierd dichter en gevreesd criticus, overleed donderdag op 68-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Van alle hoeken stroomden de reacties op het tragische nieuws binnen.

Nico Dijkshoorn omschreef hem als 'erudiet en vlijmscherp'. Ronald Plasterk, voormalig minister van Cultuur voor de PvdA, liet weten te zijn geschrokken van het nieuws. Hij noemde Komrij een taalkunstenaar, een rolmodel als columnist, een denker en een held.

Het Letterkundig Museum in Den Haag maakte bekend een tentoonstelling te wijden aan de polemist. Het museum toont de komende tijd hoogtepunten uit het literaire archief dat Komrij in 2010 aan het museum overdroeg. De NTR zendt vrijdag na het achtuurjournaal het portret De Gelukkige Schizo uit.

Komrij debuteerde in 1968 met de poëziebundel Maagdenburgse Halve Bollen en Andere Gedichten. In totaal schreef hij zo'n vijftien bundels, was hij criticus, tv-recensent en - later in zijn carrière - romanschrijver. Van 2000 tot 2004 was hij Dichter des Vaderlands.

Zijn laatste bundel Boemerang verschijnt dit najaar, meldde uitgeverij De Bezige Bij vrijdag. Het is nog onduidelijk of en wanneer een herdenking wordt georganiseerd.