Britse hofdichter krijgt PEN Pinter Prize

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - Hofdichteres Carol Ann Duffy is bekroond met de PEN Pinter Prize. Ze krijgt de Britse prijs van schrijversorganisatie PEN voor haar 'uitzonderlijke verdiensten' voor de literatuur.

Duffy is sinds 2009 Poet Laureate, oftewel hofdichter van het Verenigd Koninkrijk. Jurylid Lady Antonia Fraser, weduwe van schrijver Harold Pinter, roemt haar onafhankelijkheid en vermogen soms ongemakkelijk te zijn. "Ze becommentarieert hedendaagse gebeurtenissen op een directe wijze, op een manier die geen Poet Laureate voor haar deed."

De PEN Pinter Prize is vernoemd naar de Britse Nobelprijswinnaar Harold Pinter. De onderscheiding is bedoeld voor schrijvers die een 'onverbiddelijke en onwrikbare' visie hebben op de wereld en beschikken over een 'intellectuele vastberadenheid' om de waarheid van mensen en samenlevingen onder woorden te brengen.

Duffy neemt de prijs in oktober in ontvangst. Ze deelt deze met een door haar gekozen buitenlandse schrijver die in eigen land wordt vervolgd voor zijn overtuigingen.