Harde klappen bij subsidies podiumkunsten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

GRONINGEN (Novum) - Van de 118 instellingen die de afgelopen jaren geld kregen van het Fonds Podiumkunsten, kunnen er nog 48 rekenen op subsidie. In totaal krijgen tachtig instellingen meerjarige subsidies van het fonds.Van ruim zestig procent van de subsidieaanvragers werd het verzoek afgewezen, maakte het fonds woensdag bekend.

Het hoge percentage afwijzingen ligt echter minder aan de kwaliteit van de aanvragen dan aan het fors gekorte budget van het fonds. Instellingen als de Appel, het Toneel Speelt en Theaterfestival Boulevard kregen ondanks een positief advies hun aanvraag niet gehonoreerd, omdat er te weinig geld is.

Onder de instellingen die voor het eerst subsidie krijgen van het fonds bevinden zich vijftien organisaties die eerst geld kregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Metropole Orkest, dat voorheen werd gefinancierd vanuit het budget van de publieke omroepen, kreeg echter geen subsidie toegewezen om zelfstandig door te kunnen gaan.

Onder de slachtoffers van de bezuinigingen van het fonds zijn het International Danstheater dat voorheen kon rekenen op ruim 2,8 euro, het Onafhankelijk Toneel, dat 1,2 miljoen euro kreeg en het Amsterdam Dance Event dat voorheen ruim 51 duizend euro ontving. Het fonds had te kampen met forse bezuinigingen op het te besteden budget.