Heldere nacht biedt blik op sterrenregen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

GRONINGEN (Novum) - De nacht van zondag op maandag wordt in het hele land helder. Liefhebbers van vallende sterren hebben daardoor goed zicht op de meteoren van de zogeheten Perseïdenzwerm, die dit weekeinde op zijn hoogtepunt is. Per uur kunnen tot honderd vallende sterren te zien zijn.

Een deel van het land heeft zondag aan het begin van de avond nog te maken met wat hoge sluierbewolking, zo laat een woordvoerder van weeronline.nl weten. Die zou echter geleidelijk nog wat meer moeten oplossen. Het wordt zo'n 14 graden en doordat er weinig wind staat, is de kans gering dat mist ontstaat. "Een prachtige nacht om naar vallende sterren te kijken", concludeert de zegsman.

In zijn baan om de zon vliegt de aarde een aantal keer per jaar door een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. In augustus gaat het om deeltjes van de komeet Swift-Tuttle. De Perseïden zijn vernoemd naar Perseus, het sterrenbeeld waar de vallende sterren vandaan lijken te komen.

De meeste meteoren zijn te zien tussen 02.00 en 06.00 uur 's nachts, zo meldt Stichting De Koepel. De eerste meteoren waren half juli al te zien. De nachten van zaterdag op zondag en van zondag op maandag zijn echter het hoogtepunt van het natuurverschijnsel. Rond 24 augustus zouden de laatste incidenteel vallende Perseïden te zien moeten zijn.