Raadsel verwelking Van Goghs gele bloemen opgelost

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

AMSTERDAM (Novum) - Onderzoekers hebben ontdekt waarom Vincent van Goghs heldergele bloemen op het schilderij Bloemen in Blauwe Vaas door de tijd heen zijn verwelkt tot een oranjegrijze kleur. De verkleuring is te wijten aan een tot nu toe onbekend chemisch proces tussen verf en vernis, maakte de Universiteit Antwerpen vrijdag bekend.

De wetenschappers waren geïntrigeerd door de verdonkering, omdat het soort gele verfpigment dat Van Gogh in het schilderij heeft gebruikt door de jaren heen juist langzaam bleek te verbleken. Het geel in Bloemen in Blauwe Vaas was bedekt met een donkere korst. "Dat intrigeerde ons enorm", vertelt Koen Janssens van de Universiteit Antwerpen.

Van Gogh vervaardigde het werk in 1887 in Parijs. Omdat hij zijn werken meestal niet verniste, werden ze later ter conservatie bedekt. Of het vernis en de korst op het schilderij verwijderd kunnen worden, is nog onduidelijk. De hoop is dat het verkleuringsproces in de toekomst in elk geval voorkomen kan worden.

"Veel van de schilderijen uit zijn Franse periode zijn in het verleden niet zo professioneel gevernist en het verwijderen van deze niet-originele laklagen is een van de uitdagingen waar conservators wereldwijd mee geconfronteerd worden", zegt Ella Hendriks over Van Goghs werk. Hendriks geeft leiding aan de afdeling conservatie van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Bij het onderzoek waren naast de Vlaamse universiteit ook wetenschappers van het Kröller-Müller Museum, waar het doek hangt, de TU Delft en onderzoeksinstellingen in Frankrijk en Duitsland betrokken. De resultaten worden gepubliceerd in de volgende uitgave van het blad Analytical Chemistry.