Stedelijk Museum krijgt werk Tuymans kado

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een schilderij van Luc Tuymans gekregen ter gelegenheid van de heropening. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt. Het is het eerste werk dat de Belgische kunstenaar in opdracht heeft gemaakt en toont een toepasselijke geportretteerde: koningin Beatrix.

Het kunstwerk is te zien bij binnenkomst in het gebouw in de centrale tentoonstellingszaal. Tuymans vervaardigde het schilderij, H.M., dit jaar. Het is overigens niet het eerste doek van de kunstenaar in de collectie van het Stedelijk.

"Voor mij lag er een uitdaging in het feit dat er een lange traditie bestaat van staatsieportretten en beeltenissen van koninklijke personen en van Koningin Beatrix in het bijzonder", zegt Tuymans. "Ik heb gekozen voor een beeld dat niet geposeerd is, en duidelijk een fotografische compositie heeft."

De namen van de gulle gevers zijn, naast die van de toonaangevende galerie David Zwirner, niet bekendgemaakt. Koningin Beatrix verzorgt zaterdag de opening van het museum, na een verbouwing en nieuwbouw die zo'n acht jaar heeft geduurd.