Winnaars alternatieve Nobelprijzen bekendgemaakt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum/AP) - Een Britse campagne tegen de wapenhandel en voorvechters van vrede, mensenrechten en milieubescherming zijn dit jaar onderscheiden met Right Livelihood Awards, ook wel alternatieve Nobelprijzen genoemd. Dat is donderdag bekendgemaakt. De prijzen worden op 7 december uitgereikt, drie dagen voor de uitreiking van de Nobelprijzen.

De Amerikaanse geleerde Gene Sharp, die strategieën voor een geweldloze revolutie heeft ontwikkeld, moet het prijzengeld van honderdvijftigduizend euro delen met de Afghaanse arts en mensenrechtenactivist Sima Samar. Haar organisatie voorziet in gezondheidszorg en onderwijs voor de armen. Ook de Britse Campaign Against Arms Trade, die de wereldwijde wapenhandel onder de aandacht wil brengen, deelt mee in het prijzengeld.

Een eervolle vermelding ging naar de Turkse milieuactivist Hayrettin Karaca, wier stichting uitgroeide tot een internationale beweging die strijdt tegen bodemerosie en probeert de natuurlijke habitat van dieren te beschermen. Ze heeft 'haar leven lang onvermoeibaar gestreden voor de bescherming en het rentmeesterschap van onze natuur', zei de jury.

De Right Livelihoods Awards werden in 1980 door de Zweeds-Duitse filantroop Jakob von Uexküll ingesteld. Hij wilde daarmee werk onderscheiden dat volgens hem door de echte Nobelprijzen wordt genegeerd.