Vandaal bekladt werk van Rothko in Tate Modern

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

LONDEN (Novum/AP) - Een man heeft zondag een muurschildering van Mark Rothko in het Tate Modern in Londen beklad. Een vandaal beschilderde een klein stuk van het werk met zwarte verf, liet het museum weten. Op een foto die een bezoeker na het incident op Twitter plaatste, is te zien dat in een hoek enkele woorden staan, waaronder de naam Vladimir.

Het museum voor moderne kunst, waar jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers op afkomen, is na de actie korte tijd gesloten geweest. Het politieonderzoek loopt nog. Of de dader is opgepakt, is niet bekend.

De verftekst lijkt verder te gaan over 'Yellowism', een naar eigen zeggen radicale kunststroming die gelooft dat de context van kunst op zich al kunst kan zijn. De Rothko, zo is te lezen, zou een kunstwerk uit die stroming kunnen zijn. Een van de mensen die een manifest schreven over de stroming, heet Vladimir Umanets.

Rothko staat bekend om zijn grote abstracte schilderijen. Het werk dat is beklad, maakte deel uit van de Seagram-reeks. De serie was bedoeld voor het Four Seasons restaurant in New York, maar daar zag de Amerikaanse schilder van af. Kort voor zijn dood in 1970 schonk hij een van de werken aan het Tate.

Eerder dit jaar leverde Rothko's Orange, Red, Yellow op een veiling in New York omgerekend 66,8 miljoen euro op. Het betekende een veilingrecord voor het werk van de kunstenaar en vestigde een record voor het werk uit een hedendaagse kunststroming.