Tienduizenden minima verliezen kortingspas

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

UTRECHT (Novum) - Tienduizenden mensen met een laag inkomen raken hun kortingskaarten van hun gemeente kwijt. Door aangescherpte regels voor armoedebeleid moeten in Utrecht bijvoorbeeld twaalfduizend mensen hun pas inleveren. In Den Haag gaat het om elfduizend mensen, en in Zoetermeer om ongeveer 1750 inwoners, meldt de Volkskrant maandag na een inventarisatie.

De passen mochten voorheen worden verstrekt aan mensen met een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau. Deze norm is echter verlaagd naar 110 procent. De passen zouden volgens het kabinet de prikkel tot werken wegnemen.

Het Haagse GroenLinks-gemeenteraadslid Inge Vianen stelt dat dankzij de Ooievaarspas, zoals de pas in Den Haag heet, iedereen meedoen met sport en cultuur. "Het is pijnlijk om uitgerekend tijdens de crisis zo veel mensen hun pas af te nemen."

In Utrecht heeft het gemeentebestuur besloten dat gezinnen met kinderen en een iets te hoog inkomen toch de U-pas kunnen krijgen. In Zoetermeer zijn de criteria voor de pas aangescherpt, maar wordt verder niet bezuinigd op armoedebeleid, omdat de gemeente vindt dat kinderen bijvoorbeeld lid moeten kunnen worden van een sportclub.