Deur Kunsthal was automatisch ontgrendeld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

ROTTERDAM (Novum) - De dieven die vorige week in de Kunsthal toesloegen zijn binnengekomen door een deur die vanwege brandveiligheidseisen automatisch ontgrendeld was. Dat meldt de Kunsthal maandag in een verklaring. Toen de deur eenmaal van de grendel was, hebben de dieven vermoedelijk het mechanische slot geforceerd. De roof nam slechts twee minuten in beslag.

Het brandmeldsysteem is in het voorjaar nog vernieuwd, zo laat het Rotterdamse museum weten. Als het alarm wordt ingeschakeld, blijven de deuren nog een tijdje elektronisch vergrendeld. Daarna gaat de grendel er automatisch af, al blijft de deur nog wel op slot.

Het museum laat verder weten dat de inbraakbeveiliging, toegangscontrole en het camerasysteem maandagnacht waren ingeschakeld en goed werkten. Alle systemen zijn in de zomer nog gecontroleerd. Alleen een bewegingsmelder bleek niet in orde. Die is vervangen, meldt de Kunsthal.

De beveiliging wordt nu geƫvalueerd met betrokken instanties. Het vergrendelingssysteem is in overleg met de brandweer aangepast.

Bij de kunstroof werden zeven kostbare schilderijen meegenomen. De doeken zijn tientallen miljoenen euro's waard, maar onverhandelbaar. Bij de politie zijn in totaal zestig tips binnengekomen over de schilderijenroof.