Martin Fondse wint Edison Jazz-prijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

AMSTERDAM (Novum) - Martin Fondse is de winnaar van de Edison Jazz/World-prijs. De componist, dirigent en pianist won de oudste muziekprijs van Nederland in de categorie jazz nationaal. De andere winnaars zijn Christian Scott (internationaal), Gregory Porter (vocaal) en het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble (world), heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

Martin Fondse heeft zijn prijs te danken aan het album Testimoni. Volgens de jury wordt de luisteraar meegesleept door zijn 'prachtige' composities, die zijn vormgegeven door de muzikale verbeeldingskracht van trompettist Eric Vloeimans en het 'sublieme' spel van het Matangi Strijkkwartet. Gecomponeerde en geïmproviseerde muziek zijn op een fascinerende manier gecombineerd tot een boeiende muzikale ervaring, aldus de jury.

De jury acht Christian Scott onbetwist dé trompettist van zijn generatie. Met zijn nieuwe naam aTunde Adjuah gaat hij terug naar de tijd van voor de slavernij. Scott aTunde Adjuah brengt luisteraars volgens de jury in trance en zorgt voor reflectie en dansdrift.

Het album Be Good van Gregory Porter wordt door de jury geroemd vanwege zijn stem, die de vergelijking oproept met Nat King Cole en 'de kracht bezit om een groot publiek te bereiken'.

De Edison voor dvd gaat naar Under African Skies, Graceland 25th Anniversary van Paul Simon die voor deze documentaire terugging naar Zuid-Afrika. In de categorie bijzondere uitgave van historische aard beloont de vakjury de serie Live at the Concertgebouw met een Edison.

De jury bekroont verder in de categorie bijzondere uitgave de serie Jazz at the Concertgebouw. Onder leiding van impresario Lou van Rees traden vanaf de jaren vijftig vrijwel alle kopstukken uit de jazz op in Amsterdam. Dat deze concerten zijn opgenomen is al een wonder, maar dat ze nu worden uitgebracht op cd is een droom voor velen en een waardevolle bijdrage aan het Nederlandse jazzerfgoed, aldus de jury.

De prijzen worden 28 november uitgereikt in het Muziekgebouw Eindhoven. Diverse winnaars brengen dan onder leiding van Vince Mendoza en het Metropole Orkest repertoire ten gehore. Het programma na de pauze wordt ingevuld door Grammy-winnares Dee Dee Bridgewater, winnaar van de Oeuvreprijs 2012.