Veiling moderne kunst levert 128 miljoen euro op

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - Een veiling moderne kunst in New York heeft donderdag omgerekend 128 miljoen euro opgeleverd. Ongeveer de helft van de opbrengst bij veilinghuis Sotheby's kwam van zes schilderijen van Pablo Picasso, die voor in totaal 64 miljoen euro werden verkocht.

De opbrengst van de veiling bij Sotheby's is enkele miljoenen euro's lager dan verwacht. Het resultaat lijkt een nieuw signaal dat de kunstwereld in onzekerheid verkeert. De opbrengst van een vergelijkbare veiling moderne kunst bij Christie's, afgelopen woensdag, stelde ook teleur vergeleken met het eerder geschatte resultaat.

Een veilingmeester bij Christie's verklaarde de teleurstelling tegenover Bloomberg News op verschillende manieren. De conservatieve biedingen waren te wijten aan de stormen van de afgelopen weken, de economie, het gebrek aan goed aanbod, de aandelenmarkt of zelfs teleurstelling over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen.

Bij de veilinghuizen in New York werden in totaal 137 kunstwerken aangeboden. Voor bijna een derde van de kavels werd geen nieuwe eigenaar gevonden.