Lidewij Edelkoort zet nieuw hybride fonds op

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

AMSTERDAM (Novum) - Lidewij Edelkoort richt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds een nieuw fonds op voor cultuur en wetenschap. Het Hybrid House van de bekende trendvoorspeller heeft als doel de twee disciplines met elkaar te verbinden, maakte het cultuurfonds vrijdag bekend. De organisatie heeft een startkapitaal van 75 duizend euro.

De trendwatcher ziet in de maatschappij een groeiende wens om 'de twee helften van het menselijk brein te overbruggen en de rationele en intuïtieve elementen te laten versmelten', meldt het Cultuurfonds. Het nieuwe fonds moet op die trend inspelen.

"Het doel van het Hybrid House fonds is om gezamenlijk nieuwe scenario's te schrijven en de dynamiek tussen de verschillende disciplines vorm te geven", zegt Edelkoort. Zo kan 'de wetenschap ontsloten en fysiek weergegeven worden' en krijgt het 'culturele gedachtegoed eindelijk de plaats in de maatschappij die ze verdient.'

Edelkoort won eerder dit jaar de Cultuurfondsprijs 2012. Ze is als trendforecaster al jaren 'toonbepalend' voor de wereld van design en mode, vindt het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar dat werd in Nederland nog onvoldoende erkend.

Bovenop het prijzengeld van 75 duizend euro, mocht ze een cultuurfonds op naam oprichten met een startkapitaal van 75 duizend euro. De in 1950 geboren ondernemer heeft haar eigen adviesbureau, Trend Union, en was van 1999 tot 2008 voorzitter van de Design Academy in Eindhoven. Haar eigen denktank heet Studio Edelkoort.

Het Hybrid House-fonds is met ingang van het nieuwe jaar actief. Edelkoort mag haar prijs maandag in ontvangst nemen.