Els Swaab aan de slag bij Oerol

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

(Novum) - Els Swaab wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van festival Oerol op Terschelling. De ex-voorzitter van de Raad voor Cultuur volgt voormalig directeur van het Groninger Museum Kees van Twist op. Dat maakte de organisatie achter het festival vrijdag bekend.

De 65-jarige Swaab stapte afgelopen zomer op als voorzitter van de raad uit protest tegen het cultuurbeleid van het kabinet en staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). De juriste is vaker bij Oerol geweest en laat weten zich op haar nieuwe rol te verheugen.

Verwijzend naar de forse cultuurbezuinigingen van het kabinet laat Swaab weten Oerol te zien als voorbeeld van een organisatie die van subsidie 'het tienvoudige weet te maken'. "Dat ondernemerschap zou de overheid moeten koesteren", vindt ze.

Het festival krijgt nu nog ongeveer vier ton rijkssubsidie per jaar. Zijlstra wil de structurele bijdrage volgend jaar stopzetten.

Kees Van Twist, die afgelopen maand vertrok bij het Groninger Museum nadat het in de financiële problemen was beland, zal voortaan alleen nog als bezoeker bij Oerol komen. De volgende editie wordt gehouden van 15 tot en met 24 juni.