Theaters slaan handen ineen voor vernieuwen aanbod

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DEN HAAG (Novum) - Zeven Nederlandse theaters worden gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. De samenwerking moet een impuls geven aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod in tijden van bezuinigingen, zo hebben ze woensdag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

Door de bezuinigingen op de kunstsector ligt volgens de initiatiefnemers het 'nog niet gearriveerde aanbod onder vuur'. Daarnaast zouden theaters steeds behoudender programmeren. De zeven deelnemende theaters zijn de Rotterdamse Schouwburg, Frascati in Amsterdam, Theater aan het Spui in Den Haag, De Verkadefabriek in Den Bosch, Grand Theatre in Groningen, de Toneelschuur in Haarlem en het Utrechtse Theater Kikker.

Onder de naam Coproducers nemen de theaters jaarlijks de coproductie van minimaal twee voorstellingen voor hun rekening. Het gaat onder meer om het beschikbaar stellen van een startkapitaal en een garantie van twintig speelbeurten. Ook moet een breed publiek worden aangesproken door middel van een overkoepelende marketingaanpak.

De theaters zijn nog in gesprek met verschillende fondsen voor verdere ondersteuning van het initiatief. Voor komend theaterseizoen worden in ieder geval twee voorstellingen geproduceerd.