Maritieme panoramas na kwarteeuw weer te zien

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

Rotterdam(Novum) - Enkele van de grootste maritieme panorama's van Nederland zijn vanaf februari voor het eerst in decennia in volle glorie te zien. De drie schilderijen van het Panorama Burgerhout worden na een restauratie opgespannen in de entreehal van het Maritiem Museum Rotterdam.

De doeken zijn sinds 1987 niet meer te zien geweest voor publiek. Tot die tijd hingen ze in een kantine van een scheepswerf. Nadat het bedrijf kopje onder was gegaan, kwamen de werken terecht in het depot van het Rotterdamse museum. De werken waren zo groot dat ze tot anderhalf jaar geleden niet werden uitgerold.

De twee grootste doeken zijn met afmetingen van twee bij tien meter de grootste Nederlandse maritieme panorama's na de Panorama Mesdag in Den Haag, meldt het Maritiem Museum dinsdag. Dat werk van Hendrik Willem Mesdag is met een afmeting van zo'n veertien bij 120 meter wel een aanzienlijk maatje groter dan de Rotterdamse schilderijen.

De werken werden in 1928 geschilderd in opdracht van scheepswerf Burgerhout. De onderneming wilde met de afbeelding van zelfgemaakte marineschepen, sleepboten en droogdokken laten zien waartoe het allemaal in staat was.

De restauratie van de door rook en voedseldampen beschadigde doeken kostte ruim een ton. De kosten werden gedekt door bijdragen van nazaten van opdrachtgever Burgerhout.