Nederlandse wint Vlaamse poezieprijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

ANTWERPEN (Novum) - De Nederlandse dichteres Annemarie Estor heeft de Herman de Coninckprijs 2013 gewonnen. Ze krijgt de Vlaamse literatuurprijs voor de beste dichtbundel voor De Oksels van de Bok, maakte literatuurplatform boek.be dinsdag bekend. Twee jaar geleden won Estor al de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut voor Vuurdoorn Me.

De 39-jarige Estor kreeg lof voor haar 'zinnelijke taal'. "Deze poëzie moet u koesteren, zinnestrelen en proeven", schreef de jury. De dichter won van vier Vlaamse dichters Miguel Declercq, Delphine Lecompte, Xavier Roelens, David Troch. Aan de prijs is een bedrag van zesduizend euro verbonden.

Troch werd bekroond voor zijn gedicht Gezel, dat door een meerderheid van het publiek werd gekozen tot winnaar van de Herman de Coninck Publieksprijs. Dichter Michaël Vandebril sleepte met Het Vertrek van Maeterlinck de prijs voor het beste poëziedebuut in de wacht.

De prijzen worden donderdag, Gedichtendag in Vlaanderen en Nederland, uitgereikt. In Nederland wordt dan bekendgemaakt wie Ramsey Nasr opvolgt als nieuwe Dichter des Vaderlands.