Nederlandse klok onderweg naar Notre Dame
ASTEN (Novum/AP) - De klok die de Nederlandse klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten maakte voor de Notre Dame is begonnen aan de laatste etappe van zijn reis. Donderdag wordt de klok met acht kleinere klokken vanuit de opslagplaats in het Normandische Villedieu naar de middeleeuwse kathedraal vervoerd.
De bronzen gevaartes worden vanaf zaterdag enkele weken tentoongesteld bij de kathedraal. Daarna worden ze naar boven gehesen, waar ze de oude klokken vervangen, die niet meer harmonisch waren. De Nederlandse klok is met een doorsnede van twee meter en een gewicht van circa zeven ton de grootste van de negen. Hij wordt in de zuidtoren geplaatst, naast de befaamde Emmanuel.
"De klokken worden in colonne over de Champs-Élysées naar de Notre Dame gereden", licht adjunct-directeur Joep van Brussel van Koninklijke Eijsbouts toe. Directeur en eigenaar van de klokkengieterij Joost Eijsbouts is daar donderdag bij aanwezig. Op 23 maart zullen de klokken voor het eerst worden geluid, aldus Van Brussel.
De nieuwe klokken worden geplaatst vanwege het 850-jarig bestaan van de kathedraal. De klokken van de Notre Dame zijn wereldberoemd. Tot het einde van de achttiende eeuw maakte het luiden van de twintig klokken deel uit van het dagelijks bestaan in Parijs. Na de Franse revolutie werden ze allemaal omgesmolten, behalve de Emmanuel.