Deel werelderfgoed Timboektoe wordt hersteld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

TIMBOEKTOE (Novum) - Een deel van de schade die door islamitische opstandelingen werd aangericht in de historische Malinese stad Timboektoe, kan met hulp van de Verenigde Naties worden hersteld. Het hoofd van VN-organisatie Unesco, Irina Bokova, zegt dat elf vernietigde graftombes kunnen worden herbouwd.

De culturele organisatie van de VN schat de kosten voor het herstel op zo'n drie tot vier miljoen euro, maar waarschuwt dat het bedrag kan oplopen. Bokova, die de mythische stad net heeft bezocht, stuurt zo snel mogelijk experts naar de regio om de precieze schade te inventariseren.

Leden van de radicaalislamitische beweging Ansar Dine verwoestten vorig jaar graftombes van heiligen als Baba Babadje en Mahamane Foulane. Hun mausolea stonden in de buurt van de bijna zeven eeuwen oude Djingareyber-moskee, die grotendeels uit leem is opgetrokken. Het geheel van de moskee en de tombes staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De islamitische opstandelingen, die banden onderhouden met Al-Qaida, namen vorig voorjaar de macht over in Timboektoe. Hoewel de stad een centrum is van islamitische geleerdheid, bleken religieuze monumenten niet veilig voor de bezetters. Na militaire interventie door Frankrijk werden zij eind januari verdreven. Tijdens hun aftocht hebben ze nog geprobeerd de bibliotheek met kostbare manuscripten te vernietigen.