Natuurakkoord onacceptabel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

ASSEN - Provinciale Staten van Drenthe moeten het Deelakkoord Natuur verwerpen. Dat adviseert gedeputeerde Rein Munniksma. Hij was een van de onderhandelaars die op 20 september, namens de twaalf gezamenlijke provincies, het natuurakkoord sloot met het Kabinet Rutte.

Munniksma neemt drie maanden later afstand van het Natuurakkoord, dat volgens hem bijzonder slecht uitpakt, ook voor de provincie Drenthe. Hij vraagt Provinciale Staten van Drenthe, die vanavond voor een extra vergadering bijeen zijn, om het Natuurakkoord te verwerpen.

De gedeputeerde staat nog steeds achter de afspraken zoals die bij het sluiten van het Natuurakkoord zijn gemaakt. "Het resultaat van de besprekingen was voor de provincies een hard gelag. Maar het was, onder de huidige economische en politieke omstandigheden en gezien het regeerakkoord, het maximaal haalbare.''

De wijze waarop het Natuurakkoord sindsdien echter wordt uitgelegd door staatssecretaris Henk Bleker (Ministerie van EL&I), waarbij continue de spelregels veranderden, is voor Munniksma onacceptabel. '"De bezuinigingen die oplopen naar zo'n 500 miljoen in 2014, zijn volgens Munniksma desastreus voor alles wat er de afgelopen jaren is opgebouwd. Niet alleen voor natuur en landschap, maar ook voor platteland, ruilverkavelingen en leefbaarheid."

"Het natuurakkoord gaat vooral over de invulling van de resterende 100 miljoen voor beheer van de bestaande natuur. Het is geen all-risk verzekering voor alle gevolgen van het regeerakkoord. Dat kan en wil ik niet langer uitleggen aan de vrijwilligers en de organisaties die in Drenthe al tientallen jaren hard werken aan natuur, landschap en vitaal platteland.'' Dinsdag vergadert de Tweede Kamer over het Deelakkoord Natuur.

© Nationale Recreatiegids