De Europese popmuziek heeft meer nodig dan een jaarlijkse prijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min

GRONINGEN - Vandaag worden in Groningen de jaarlijkse European Border Breaker Awards uitgereikt, op de vooravond van het Eurosonic-Noorderslagfestival. Voor Nederland valt DJ Afrojack in de prijzen, naast internationale namen als Selah Sue (België), Agnes Obel (Denemarken) en Swedish House Mafia (Zweden). Het gerenommeerde showcasefestival is mede gefinanceerd door de Europese Commissie om de uitwisseling van Europese muziek en artiesten te stimuleren en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van de Europese muziekindustrie.

"Onze culturele en creatieve sectoren zijn van wezenlijk belang voor de economische groei, de werkgelegenheid en sociale integratie in Europa. Daarom steunen wij de Eurosonic-Noorderslagfestival. Maar Europese popmuziek heeft meer nodig dan een jaarlijkse prijs. De Europese Commissie wil het cultuur- en mediaprogramma versterken met additionele steunmaatregelen en een ruimer budget. Anders blijft diversiteit als rem op de economie functioneren. " aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken in een opiniestuk.

De EBBA-awards worden vandaag voor de negende keer uitgereikt op de vooravond van Eurosonic Noorderslag in Groningen. De prijzen worden toegekend aan artiesten die er in geslaagd zijn om grensoverschrijdend door te breken met hun eerste internationale release en op basis van de verkoop- en luistercijfers in eigen land en elders in Europa, maar ook de kwaliteit van live-optredens en de populariteit op muziekfestivals in Europa.

Dit loopt parallel met de doelstellingen van de Europese Commissie die ook wil dat de culturele en creatieve sectoren zich op een meer structurele manier kunnen ontwikkelen, zodat ze de kansen van globalisering en digitalisering beter kunnen benutten.

De culturele en creatieve sectoren vormen een sterke en groeiende pijler van de economie. Ze zijn goed voor 8,5 miljoen banen en 4,5 procent van het BBP van de Europese Unie. Uit onderzoek blijkt dat de kansen die de gemeenschappelijke markt biedt onvoldoende benut worden.

De EU telt 23 officiële talen, 3 alfabetten en ongeveer 60 officieel erkende regionale- en minderheidstalen. Het vraagt dan ook extra inspanningen als een kunstenaar grensoverschrijdend wil samenwerken of met zijn of haar werk mensen wil bereiken in andere Europese landen.

© Nationale Recreatiegids