Veiligheid in alle zwembaden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DRIEBERGEN - Tijdens de commissievergadering van de Commissie voor Infrastructuur en Milieu is er gesproken over de veiligheid in zwembaden en de brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) als reactie op het dodelijke ongeval in Tilburg, zo meldt de RECRON, de vereniging van recreatieondernemers.

In haar brief geeft minister Spies aan dat de inspectie voor de Leefomgeving onderzoek gaat uitvoeren naar de naleving van voorschriften rondom Roest Vast Staal-constructies en de handhaving hiervan door gemeenten.

Minister Spies wil een zwarte lijst samenstellen van zwembaden die niet aan de voorschriften voldoen of waarover onvoldoende informatie is gegeven door gemeenten. D66 stelt als reactie hierop om juist een witte lijst samen te stellen met zwembaden die na inspectie veilig zijn verklaard.

Ook RECRON vindt een zwarte lijst niet wenselijk en roept exploitanten van zwembaden op een risico-analyse uit te laten voeren, indien dit recent nog niet is gedaan.

Door middel van een steekproef in meer dan 200 gemeenten worden zowel de gemeente als het zwembad gecontroleerd. Dit geldt voor zowel openbare als semi-openbare zwembaden. De eigenaar is verantwoordelijk om te voldoen aan het Bouwbesluit en de zorgplicht. De exploitant is medeverantwoordelijk, ook al is hij geen eigenaar.

© Nationale Recreatiegids