Expositie World Press Photo open voor publiek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min

AMSTERDAM (Novum) - De persfoto's die door World Press Photo werden gekozen tot beste van het jaar, zijn vanaf vrijdag te zien in de Oude Kerk in Amsterdam. De meeste aandacht ging uit naar de grote winnaar, de Spanjaard Samuel Aranda. Hij werd bekroond voor zijn foto van een gesluierde vrouw in Jemen die een gewond familielid in haar armen houdt.

Toen Aranda de foto in oktober maakte, zegt hij, was hij helemaal niet bezig met of het een winnende foto zou worden. "Het was een krankzinnige dag. Ik zat in de moskee, die van alle kanten werd beschoten. Ik was echt bang. Tien mensen zijn die dag overleden. Het moment dat ik heb vastgelegd duurde twintig seconden."

Aranda verloor tijdens de Arabische Lente een aantal collega's en vrienden, onder wie zijn collega bij The New York Times, journalist Anthony Shadid. Maar ondanks de risico's van zijn vak, wil hij zich niet te veel door de tegenslagen laten beïnvloeden.

"De fotograaf gaat na een opdracht weer naar huis. De mensen die ik maandenlang volg kunnen niet weg. Ik ben blij dat ik met het winnen van de World Press Photo de aandacht weer kon vestigen op de situatie in Jemen."

De in 1979 in Barcelona geboren autodidact verhuisde twaalf jaar geleden naar het Midden Oosten en woont nu in Tunesië. "Ik voel me er op mijn gemak. Meer dan in Europa", geeft hij toe. "Er bestaat een groot gemeenschapsgevoel. In Qatar bijvoorbeeld, heb ik geen daklozen gezien. In Spanje slapen oude mensen op straat."

Aranda heeft dan ook forse kritiek op de Westerse wereld. "De landen in het Westen doen iets fout. We leven in geïndividualiseerde en egocentrische samenlevingen." Hij wijst op de rol van Europa en de Verenigde Staten in het Midden Oosten tot de Arabische Lente uitbrak. "Vergeet niet dat wij die dictators decennialang steunden."

De fotograaf is de afgelopen tijd wel vaak teruggeweest in zijn thuisland. "Ik ben nu bezig met een project over mensen die hun huis worden uitgezet. Het gaat heel slecht met Spanje. Veel vrienden van mij verliezen hun baan", zegt hij. "Toch zijn mensen niet zo met elkaar begaan als bijvoorbeeld in Jemen."

Aranda is het land in het Arabisch Schiereiland niet vergeten. Eind mei keert hij terug. Dit maal als deel van een reeks die de veranderingen in de landen van de Arabische Lente op een positieve manier belicht. "Dat gebeurt te weinig. Het gaat alsmaar over het Salafisme of de negatieve kanten van de revoluties. Ondertussen gebeurt er veel goeds."

De expositie van de World Press Photo duurt nog tot en met 17 juni te zien. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.